LullaMe Sweden

Förlossningsdepression & sömnlösa nätter

Förlossningsdepression & sömnlösa nätter

Har du en småtting därhemma som bestämt sig för att du inte ska få sova? Då har du hamnat helt rätt. När sömnbristen knackar på dörren och humöret svänger som en berg- och dalbana, kan bebislyckan kännas frånvarande. Du kanske undrar hur du överhuvudtaget ska överleva den första tiden som nybliven mamma och att några timmars sömn skulle kännas som en storvinst på lotto. Lugn – du är inte ensam.

Det är vanligt att må dåligt den första tiden efter att du har fött barn. Den konstanta tröttheten, bristen på ork och känslan av att inte räcka till kan få vilken bebisbubbla som helst att spricka. Baby blues är en tillfällig svacka som brukar gå över efter några veckor. Samtidigt kan sömnbristen och stressen att inte få sova leda till värre konsekvenser – än att smörpaketet hamnar i ugnen − istället för kylskåpet. När du mår sämre under en längre period kan det leda till förlossningsdepression.

 

Vanligt med skuldkänslor och dåligt samvete


I Sverige drabbas cirka 10 000 kvinnor och mer än var tionde nybliven mamma av förlossningsdepression enligt Socialstyrelsen. Det är vanligt att inte förstå att du har blivit deprimerad, utan tro att det är något fel på dig − att du är en dålig mamma. Du kanske inte vet hur du ska trösta ditt barn när det är ledset eller har skuldkänslor för att din lilla bebis vägrar att sova, trots att du har provat allt.

Det finns såklart olika faktorer som kan utlösa en förlossningsdepression. Några exempel är amningssvårigheter, rubbningar i sköldkörteln, en oförstående partner eller att din älskade lilla bebis har fått kolik. Ett annat är tröttheten. Föräldrars gäspande kan tydligen hålla på så länge som sex år! När bebisar sover bättre och föräldrarna får mer tid att vila, mår hela familjen bättre. LullaMe Solinas babymadrass hjälper ditt barn att komma till ro. Madrassen är räddningen för många familjer med svårsövda bebisar och vänjer även ditt barn att sova i sin egen säng. Det är inget nytt att det finns ett samband mellan sömnbrist och annan depression: och förlossningsdepression är som vilken annan depression som helst. I vissa fall kan det behövas KBT-behandling eller medicinering.

 

Symptom vid förlossningsdepression

 

  • Ångest
  • Sömnsvårigheter
  • Nedstämdhet
  • Koncentrationssvårigheter
  • Energilöshet
  • Gråtattacker
  • Humörsvängningar

 

Förlossningsdepression påverkar relationen


Något vi förmodligen är ännu sämre på att prata om, är att postpartumdepression, som det även heter, kan drabba båda föräldrarna. En studie från Karolinska Institutet visar att så mycket som 15% av alla nyblivna pappor blir deprimerade. Ny forskning från Linnéuniversitetet i Sverige visar även att de som hade symptom på förlossningsdepression, hade fler relationsproblem och att båda behöver behandlas om en av föräldrarna är drabbade. Kvinnor som upplevt depressioner eller trauman tidigare i livet har lättare att drabbas av förlossningsdepression.

Istället för att packa din panikväska och boka första flygbiljetten bort från problemen − kan LullaMe Solinas självvaggande babymadrass vara till hjälp för att fylla på sömnkontot för både dig och din bebis. Babymadrassen imiterar mammans rörelser i livmodern och gör att din lilla bebis känner sig som hemma. En investering helt enkelt. Är du nyfiken på LullaMe Solina men vill se hur den fungerar på just ditt barn? Beställ en provperiod på 30 dagar och testa själv i lugn och ro. Läs mer om hur LullaMe Solina underlättar nattningen för svårsövda bebisar. 

Ett tips är att släppa på kontrollen och inte ha för höga krav på dig själv. Det är en livsförändring att bli förälder och en enorm påfrestning för kvinnokroppen att föda barn. Det blir inte alltid som du tänkt, men allt blir bättre med tiden.

Test how Self-rocking Baby Mattress works

You can try the LullaMe mattress for 30 days and see how it works with your baby.

Hittar du inte LullaMe hos din lokala återförsäljare?